
Przy wrocławskim stole
Czy można poczuć i zrozumieć smak dawnego Wrocławia? Pisząc przed laty tę książkę, taki miałem zamiar. Zebrać i przywołać dawne kulinaria miasta nad Odrą - specjały stołów codzienne i świąteczne, domowe i restauracyjne, dawno zapomniane i trafiające na talerze ludzi znanych. Szybko zrodził się jednak pomysł, aby nie zamykać smacznego tematu jedynie w albumie receptur. Kuchnia, jakkolwiek rozumiana, nie istnieje bowiem bez szerszego kontekstu historycznego i kulturowego, nie smakuje tak dobrze - gdy piszemy o czasach dawnych - bez tradycji i obyczajów. A przede wszystkim bez ludzi. Bo czy może istnieć sztuka kulinarna bez nas? Rozumie to każdy biorący się do gotowania W czym zatem tkwi istota smaku dawnego Wrocławia?
Po napisaniu tej książki przez lata upichciłem niemal wszystko, co możem...
- Autorzy: Grzegorz Sobel
- Wydawnictwo: Księży Młyn Dom Wydawniczy
- Rodzaj okładki: oprawa: twarda
- Data premiery: 2024-12-03
- Liczba stron: 240
- Wymiary: 235x165 mm
- EAN: 9788377297919